דיני אפוטרופסות

  • תביעה למינוי אפוטרופוס
  • עריכת ייפוי כוח מתמשך
  • עריכת מסמך הבעת רצון
  • יצירת חלופות לאפוטרופסות
  • התנגדות למינוי אפוטרופוס
  • הגשת הצהרה לפי חוק החולה הנוטה למות
  • הגנה על קטינים / בעלי צרכים מיוחדים / מכורים
  • ניהול סכסוכים בתחום האפוטרופסות
youtube

למידע נוסף פנו כעת:

השאירו פרטים ונחזור אליכם

מה ההבדל בין צוואה ליפוי כח מתמשך?

צוואה היא מסמך שבבוא היום ישרת את היורשים שלנו.
מסמך חשוב המותיר הוראות ברורות ביחס לרכוש שלנו לאחר לכתנו.
צוואה היא לא מסמך המשרת אותנו בחיינו, זאת להבדיל מייפוי הכוח המתמשך המשרת אותנו עד יומנו האחרון ומאפשר לנו לקבל החלטות ביחס לחיינו, גם בימים בהם יהיה קשה יותר או בלתי אפשרי לעשות כן.

אדם החותם על ייפוי כוח מתמשך, יכול לקבוע ולתת הוראות ספציפיות מי יטפל בענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים, אם ייאבד את צלילותו.

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שאנו עורכים ובמסגרתו ממנים מיופיי כוח שיבצעו בבוא העת את ההחלטות שאנו מקבלים היום.
החלטות שאנו מקבלים בהתאם להרגלים שלנו, לתפיסת העולם, לאני מאמין, למורשת, לערכים, ולחינוך שאנו מנחילים בתוך המשפחה לאורך חיים שלמים.

מתי מפעילים יפוי כח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך שמופקד אצל האפוטרופוס הכללי ומופעל רק כאשר אדם אינו מסוגל לקבל החלטות ולבצע פעולות עבור עצמו. לפיכך, בפועל, ייפוי הכוח המתמשך עשוי לשמש אותנו תקופת חיים ממושכת מאוד, בתקווה שנאריך ימים.

"תקופת הקורונה", משמשת דוגמא מצוינת לחשיבות ולערך המוסף העצום של ייפוי הכוח המתמשך. אנו מצויים במציאות בה חלקנו בקבוצת סיכון וגם בבידוד .. נדרשת מאתנו דאגה וערבות הדדית לבני הגיל השלישי ובכלל.
בתקופת ההסגר הופעל ייפוי כוח מתמשך שמימי, במסגרתו מי שאינו נמצא בידוד או בקבוצת סיכון מתבקש לדאוג לצרכים של אלו שנמנעת מהם האפשרות לדאוג לצרכי היום יום שלהם.
אך החיים אינם מציעים כזו סולידריות בשעת שגרה, לכן עריכת ייפוי כוח מתמשך עוזרת ליצור באופן מתוכנן ויזום מציאות כזו. כך אנו שומרים על זכות הבחירה שלנו – הזכות היחידה בחיינו שהייתה ועדיין קיימת עבורנו תמיד.

במסגרת ייפוי הכוח המתמשך ניתן לקבל החלטות ולתת הוראות ביחס לכל ענייני החיים, בתחום הכלכלי, בתחום הרפואי ובתחום האישי, ואף לתת הוראות מפורשות ביחס לתחומים אלו.

מה יפוי כח מתמשך מאפשר לנו לעשות?

ייפוי הכוח המתמשך מאפשר לנו לקבוע ולהחליט מה ייעשה עם רכושנו כאשר לא נהיה מסוגלים לנהל או לשלוט בו. כיצד ינוהל הרכוש? איזה דירות ימשיכו ויושכרו? מה ייעשה עם דמי השכירות? אילו חשבונות בנק ימשיכו לשרת אותנו? אילו הוצאות ישולמו מהחשבונות הללו? אילו הוצאות כספיות אנו מתירים מהחשבונות ובאילו סכומים? מה ייעשה עם החסכונות והקופות שלנו בחברות הביטוח?
אנו יכולים לתת הוראות ברורות ומדויקות באשר להתנהלות הכלכלית עם רכושנו עד ליומנו האחרון.
אנו יכולים להחליט אילו טיפולים רפואיים שגרתיים ו/או אלטרנטיביים חשובים עבורנו או מתבקשים על ידינו, ולקבוע כיצד הם ימומנו מתוך רכושנו. אני יכולים לקבל החלטות אישיות, כמו היכן נגור כשנידרש לעזרה של צד ג', באילו חוגים/פעילויות/מפגשים אנו מבקשים להמשיך ולהשתתף, ואף לתת הנחיות בענייני דת ורוח.

כאשר אדם מאבד את צלילותו, כל ייפויי הכוח האחרים שנתן למי מבני משפחתו ובכלל, בטלים מיד ומאבדים את תוקפם! בהיעדר ייפוי כוח מתמשך, הברירה היחידה שתיוותר לבני המשפחה היא פנייה למינוי אפוטרופוס, מה שייקח זמן ויהיה כרוך בעלויות גבוהות. לכן בהיעדרו, הסכנה האמתית אינה רק התוצאה לפיה רצונות חשובים שלנו לא יתממשו, אלא הפגיעה שעשויה להיות כתוצאה מכך בבני המשפחה שלנו; לדוגמא ילד עם מוגבלויות שתלוי בהוריו כלכלית ונפשית, ילד שחי בדירת הוריו מסיבות שונות, ילד שמקבל עזרה פיננסית מהוריו בשל מצוקה איתה הוא מתמודד, וכל בני המשפחה שלנו שעשויים להימצא זמן לא מבוטל בתחושת בלבול קשה ובלי גישה לחשבונות הבנק או לפוליסות הביטוח שלנו.

מדוע בעצם כדאי לי לעשות יפוי כח מתמשך? 

אני סבורה כי החלק החשוב בחידוש החקיקתי הזה שבוצע במסגרת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות והוסיף את האפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך כתחליף לאפוטרופסות, הוא זה המעודד תהליך של הכנה לגיל השלישי, מעודד תהליך של יצירת מציאות חיובית ותומכת בגילאים מאוחרים ומשריש את החשיבות שבשינוי הגישה שלנו לתהליך הזיקנה ולמציאות לפיה זיקנה נחשבת לסוג של מחלה.
עשרות ייפויי כוח מתמשכים שערכתי, הפכו אותי עדה לתהליך מהותי וחשוב שעברו לקוחותיי. ההכנה, החשיבה, מציאת הפתרונות האולטימטיביים, הירידה לרזולוציות שונות שמעולם לא עברו במוחנו קודם, שיתוף בני המשפחה, החשיבה המשותפת איתם והתווית הדרך לשלב שהוא שונה ומסובך יותר בחיים, גרמו להורדת הלחץ והפחד מפני הזיקנה ומפני המציאות של היעדר צלילות, השרישו מודעות שונה וגבוהה יותר, ואפשרו יצירת מציאות נהדרת לעתיד לבוא. גיליתי אצל אנשים תחושת נחת, שלמות וקבלה עמוקה של השלב הזה בחיים.
בנימה אישית אוסיף, כי נוכחתי לאורך הזמן, שהמשותף לכולנו הוא הרצון להמשיך ולתפקד כהורים, כסבתות וכסבים, כחברים וכשותפים, כאנשים שאוהבים לחיות ולהגשים את עצמם, עד אחרית ימינו. ייפוי הכוח המתמשך, מאפשר זאת ונותן לשמר כוח חיים זה עד יומנו האחרון.
באמצעות ייפוי הכוח המתמשך שמאגד בתוכו את כל החלטותינו, את כל רצונותינו ואת כל מהוויינו, אנו מסוגלים להבטיח שזכות הבחירה שלנו נשמרת עד יומנו האחרון, וכי היחיד שמניע את ספינת חיינו הוא אנחנו.

עו"ד רווית בן סרוק – וילוז'ני, עו"ד ליטיגטורית בתחום האזרחי מסחרי, מוסמכת לעריכת ייפוי כוח מתמשך.